top of page

12 MEI 2024  EGMONT

JAN DECLEIR - ROY AERNOUTS - I SOLISTI - VLAAMS RADIOKOOR

22 Egmond.jpg

In 1568 werd Graaf van Egmont onthoofd op de Grote Markt van Brussel. De grondvesten van de Lage Landen daverden onder het koppenrollende en repressieve bewind van Filips II. De terechtstelling van de populaire Egmont maakte grote onvrede los bij de bevolking en luidde de bloedige Tachtigjarige Oorlog in.

Sinds zijn dood symboliseert Egmont gematigdheid en tolerantie in woelige en polariserende tijden. Zijn levensverhaal inspireerde vele volgende generaties en zindert ook vandaag nog door

Het Banket, I SOLISTI en Vlaams Radiokoor brengen de hoofdrolspelers van die dramatische en bloedige episode uit onze geschiedenis terug tot leven met nieuwe dialogen en met een combinatie van oude en hedendaagse muziek. Met deze voorstelling laten ze de toeschouwer mee huiveren bij de bloedstollende wendingen in Egmonts leven, dat leest als een spannend jongensboek.

Het Banket verdiepte zich in Goethes theatertekst en andere historische documenten, I SOLISTI en Vlaams Radiokoor in Beethovens ‘Egmont’ en andere werken uit zijn oeuvre. Ook een nieuwe compositie van Alain Craens voor koor en ensemble maakt deel uit van het programma.

Tekst en muziek vertellen in deze nieuwe ‘Egmont’ een boeiend en onpartijdig relaas van de historische feiten, knipogend naar het werk van Goethe en Beethoven en vanuit een hedendaags bewustzijn. Met felle spots op de geschiedenis werpt ‘Egmont’ immers ook een kritisch licht op onze eigen tijd.

Niemand minder dan Jan Decleir en Roy Aernouts vertolken de historische rollen van Graaf van Egmont, Margaretha van Parma, Willem van Oranje en de Hertog van Alva.
 

PROGRAMMA muziek van Ludwig van Beethoven | Alain Craens
CONCEPT Het Banket i.s.m. Francis Pollet
TEKST EN REGIE Tristan Versteven | Brechtje Louwaard
SPEL Jan Decleir | Roy Aernouts
LIVE MUZIEK I SOLISTI | Vlaams Radiokoor
COPRODUCTIE Het Banket | I SOLISTI | Vlaams Radiokoor

 HOE LAAT  20:00

 PRIJS NIET-LEDEN  27 EURO

LEDEN  13,5 EURO

 ORGANISATIE   CC DE ABDIJ

 WAAR  ARJAANTHEATER GERAARDSBERGEN

LEDEN DIENEN OP VOORHAND EEN TOEGANGSKAART AF TE HALEN AAN DE BALIE VAN KUNSTACADEMIE GERAARDSBERGEN

GEEN LID OF STEUNEND LID?

bottom of page