13 OKTOBER 2019  MODERN TIMES

PAUL DE MAEYER

Het orgel als begeleidingsinstrument bij bewegend beeld is lang niet zo ongewoon als men zou denken. In de bloeitijd van de geluidloze, stille film was er nood aan muzikale ondersteuning om de sfeer van het beeld mee te bepalen. Organist en improvisator Paul De Maeyer zal op een levendige manier de film Modern Times van Charlie Chaplin van muziek voorzien. Dit zal hij doen door alle elementen van beweging in klank om te zetten, naar de geest of soms ook letterlijk. Ook door te werken met improvisatiethema's die regelmatig in verschillende vormen terugkeren.

De Maeyer is een meester in het vinnig inspelen op de timing waarmee verrassende gebeurtenissen plaatsvinden in een 'stomme' film.

Het thema van Modern Times is dat van de mens die zich moet blijven aanpassen aan de veranderlijkheid van de moderne tijden, tijdloos en universeel. Een garantie voor een evenzo universele en tijdloze film is dat zeker niet. Dat Charlie Chaplin met Modern Times er toch in geslaagd is een klassieker te maken, verdient dan ook alle lof. Terwijl de maatschappijkritische noot vooral impliciet doorklinkt in de veelzeggende details, treedt Charlie Chaplin als de acrobatische zwerver op de voorgrond, wat zorgt voor een even vermakelijke als veelzeggende film die nog net zo actueel is als 70 jaar geleden.

 HOE LAAT  19:00

 PRIJS NIET-LEDEN  12 EURO

 MET ABONNEMENT  6 EURO

 ORGANISATIE   KERKRAAD BARTHOLOMEUSKERK

 WAAR  BARTHOLOMEUSKERK GERAARDSBERGEN

GEEN LID OF STEUNEND LID?

2014-2020 © KUNSTKRAK